mandag 15. august 2011

Kantareller, kantareller, kantareller og litt piggsopp

Hedevig måtte la sykkelen stå og redde kantarellene!!

Kantareller i fleng
To uker siden sist, og det har blitt flere soppturer. Sist uke ble en fin sykkeltur på trillesti til sopptur. Trillestien rundt Bogstadvannet var mer løft, heis og dra-sti, men siden få gidder, var kantarellene uplukkede. Så avslutningen ble rensing av sopp og et hyggelig måltid.

I forrige innlegg etterlyste jeg soppskrifter og soppkokebok. Fant en hyggelig en i Stockholm "Svamplycka" av Linder & Holmberg. http://www.bokus.com/bok/9789174240221/svamplycka/ En god blanding av omtale av de ulike soppene og inspirerende soppskrifter. Ellers er jeg også glad i "Sopptur" av Moi, Hånes og Bry. http://bokelskere.no/bok/sopptur/26804/ Spesielt kapitlet om Østerdalens vidunderlige monotoni, om furumoene, er flott da vi har hytte ved Tynset. Da vi var der for et par uker siden måtte jeg kreve stopp på veien og sykling i området ved hytta. Ikke voldsomt spennende soppflora, men morsomt nok. Masse kremler, noe rimsopp og rødskrubber. Det ble en herlig sopprisotto med bacon på hytta, inspirert av soppskriften "fåresopprisotto". Men det var antakelig litt tidlig ennå i Østerdalen.

Denne siste helgen dro jeg på besøk til mor i Eidskog, tok fri fredag. Må innrømme at de dype granskogene med sopp også var en del av motivasjonen. Fortsatt Hedmark, men i motsatt ende. Her var det mengder av uplukket kantarell i fjor, og denne turen skuffet heller ikke. Det ble flere kilo sopp både fredag og lørdag - godt vær, sopplykke og herlig natur for både Milla og meg. Masse kantarell, noen fine rødskrubber og mye lys piggsopp. At det er så mye lys piggsopp, er litt nytt, for det var lite av det i fjor. Det er morsomt å se hekseringene. Innbiller meg at jeg har god soppteft, men det har nok alle som er interessert og begynner å gå i skogen, spesielt nå som det bugner. Kantarellcouscousen til middag smakte veldig godt (og mye enklere enn risotto, dessuten har ikke butikkene på Skotterud risottoris, det fant jeg imidlertid på Tynset).
Sopptur

Uansett hvor fin soppen er og hvor mye jeg grovrenser i skogen, er det en del jobb i etterkant. Men nå er det noen liter sopp i fryseren. Noe er sammenkokt, noe er frosset rå, alt pent i porsjonspakninger.

Det blir helt sikkert en runde til i soppskogen, og da skal jeg være forberedt med ingredienser til soppolje, syltet sopp, soppaioli, soppesto og andre spennende tilbehør, tror jeg.

1 kommentar:

  1. Spennende lesning, Marianne.

    Her er soppsesongen såvidt i gang - kantarellfrokost i dag før ny tur utpå formiddagen. Brunskrubb og kantarell var gårsdagens fangst her i Vestfold. Kanskje på tide med en tur mot Svenskegrensen igjen, inspirert av dine Eidsskogsfunn. De to turene jeg har gått hittil har resultert i mer havetilbehør enn sopp...

    SvarSlett